Het afgelopen jaar heb ik mij als NINO Student Research Assistant mogen verdiepen in het ceramisch materiaal van het Chlorakas-Palloures archeologisch veldwerk project, onder leiding van dr. Bleda Düring (zie palloures.eu). Dit project richt zich op de Cypriotische Kopertijd aan de westkust van het eiland (ca. 4000 - 2500 BCE). In een jaar getekend door Covid-19 ging dit echter niet zonder slag of stoot. Allereerst was het een hele klus om toegang te krijgen tot de collectie en moest het onderzoek worden uitgevoerd binnen de kaders van de bekende gezondheidsmaatregelen. Dit had grote invloed op het werktempo en de voortgang van het onderzoek, maar was desondanks een goede ervaring voor mij als archeologiestudent.
Mijn taak was om zo veel mogelijk scherven uit de onderzoekscollectie (ruim 1500) te analyseren en documenteren in een database gemaakt in Microsoft Access. Deze database is speciaal voor het project ontworpen door dr. Charalambos Paraskeva, de aardewerkspecialist van het team. De database bevat alle onderdelen die belangrijk zijn voor aardewerk analyse. Denk hierbij aan type en mogelijke functie, maar ook kleur, textuur en behandeling van het oppervlak. De ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn bachelor archeologie kwam enigszins van pas, maar het was vooral leren en bekend raken met het materiaal tijdens het onderzoek zelf.
Hierbij kreeg ik hulp van Dr. Paraskeva en PhD-kandidaat Maria Hadjigavriel, die beide betrokken zijn bij het project en verantwoordelijk zijn voor het aardewerk. Zij leerden mij alle kneepjes van het vak, zoals de identificatie van de scherven en het invoeren van de bovengenoemde karakteristieken in de database. Al snel kwam er regelmaat in de analyse; al het aardewerk is gemaakt zonder het gebruik van een pottenbakkersschijf en is over het algemeen vrij zacht. Ook is er is veel gevallen een rode sliplaag op het oppervlakte aangebracht, het zogenaamde ‘Red Monochrome’ aardewerk. In een ander geval is er een witte sliplaag aangebracht met daarover een rode laag ter decoratie, wat ‘Red-on-White’ aardewerk wordt genoemd. Dit is slechts een aantal voorbeelden van de vele eigenschappen die moesten worden ingevoerd.
Al snel bleken de 1500 scherven een te grote hoeveelheid om volledig te analyseren. Uiteraard speelde Covid-19 hierin een rol en zorgde dit voor vertraging nog voordat het onderzoek kon beginnen. Echter had ik als bachelor student ook weinig ervaring en moest ik gewend raken aan het aardewerk. Ook was de database vernieuwd voor het project waardoor technische mankementen niet waren uitgesloten. Desondanks ben ik erin geslaagd om ruim 250 scherven volledig te analyseren en is de eerste stap gezet. Als het project volgend jaar wordt vervolgd, zal het werktempo ongetwijfeld hoger zijn.
Ik wil dr. Bleda Düring bedanken voor de kans die hij mij gegeven heeft om dit onderzoek uit te voeren en zijn vertrouwen in mij gedurende het jaar. Ook bedank ik het NINO voor het selecteren van ons project en voor het geven van de subsidie die het mogelijk heeft gemaakt om het onderzoek uit te voeren. Tenslotte bedank ik ook het team van Chlorakas-Palloures voor hun inzet en samenwerking tijdens het zware veldwerkseizoen van 2021.