Carolien van Zoest
RMO: Leemans-zaal (begane grond)
Reizigers naar Egypte en het Nabije Oosten hebben al vele eeuwen de gewoonte om verslag te doen van oudheden en bezienswaardigheden in woord en beeld. De subjectieve weergave in gravures en prenten – waarin de interpretatie van de artiest altijd een rol speelt – kan sinds midden 19e eeuw worden aangevuld met “objectieve” fotografie. Vroege fotografen vonden in Egypte monumentale onderwerpen in een uitstekende natuurlijke belichting. Zij gaven een impuls aan zowel de technische en praktische ontwikkeling van de fotografie als aan de bestudering van de Egyptische oudheden.
Eén van de vroegste fotografen die een reis door Egypte maakte was Maxime du Camp, een Franse literator, samen met zijn boezemvriend de romanschrijver Gustave Flaubert. Na terugkomst publiceerde Du Camp een fotoboek; Flaubert hield een dagboek bij tijdens de reis. We volgen het spoor van de twee jonge mannen aan de hand van hun foto’s en geschriften.
Drs. C.H. van Zoest studeerde Egyptologie en werkt bij het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten.
De lezing is onderdeel van de NINO-lezingencyclus 2016-2017 met het thema “Het oude Nabije Oosten en Egypte door de lens”.